top of page

INTERVIEW ROOS


Interview Roos 19-07-2017

Hoi Roos,

Je hebt een aantal coachingssessies bij eclectic mindset (EM) gevolgd. Wat heeft dit voor je gedaan?

Openbaring. Ik was mij altijd wel van bewust dat ik niet ‘1 persoon’ ben en me fijn voel als ik mij verschillend kleed. Of dat ik kinderlijk blij word van thema-feestjes. Maar dat je ook echt van binnen meerdere kanten hebt, daar was ik mij te weinig van bewust. Natuurlijk wil je alleen de vrolijke-Roos zijn, maar er zit ook een verdrietige-Roos in mij. En dat dit er zit, bij je hoort en dat dit ook oké is.

Ik had voor EM een half jaar een ‘normale’ psycholoog. In de eerste sessie vond ik dat ik bij EM al meer een spiegel voor kreeg, we meer tot de bodem het uitzochten dan dat ik ooit in dat half jaar had gehad! Ongelooflijk. Zo veel meer diepgang. Ook vond ik het fijn dat eclectic mindset het pragmatisch aanpakt door per persoon en situatie een aangepaste oefening te doen.

Wat heeft de Concious capital coaching opgeleverd?

Met name zelfcompassie. De grootste criticus ben jezelf. Ik was zo streng en teleurgesteld in mezelf als ik een sombere dag had, of mij verdrietig voelde. Ik heb geleerd dat bijvoorbeeld het verdrietige deel er mag zijn. Hierdoor krop ik het minder op en heeft het een minder lange nasleep, waardoor ik sneller mijzelf goed voel. Een aantal vrienden zijn ook geweest en spreken louter lof over eclectic mindset.

Weet je wat ik zó ontzettend fijn vind?

Dat het bij mijn generatie al veel normaler is om hulp te zoeken. Ik denk dat ik geen vriend van mijn leeftijd heb die nog nooit bij een coach, psycholoog, relatietherapeut of werkcoach is geweest. Het is niet zo dat er iets mis is met mijn generatie. Nee -eindelijk- is het normaal dat je niet alles alleen moet kunnen oplossen. Hier word ik zo blij van! Je hoeft niet iets ernstigs te hebben om hulp te zoeken. Er is niets mis met je als iemand je coacht.

Bijzondere is dat dit wel echt mijn generatie is (ik ben 27), bij bijvoorbeeld vrienden van 35+ zie ik dat er opvallend toch nog een gevoel van ‘falen’ is. Dat ze ‘het toch echt zelf moeten oplossen’ van zichzelf. Ik snap echt niet dat mensen daar moeilijk over kunnen doen. Het is geen big deal! Hup, wees lief voor jezelf en pak het met iemand aan!

Hoe zou je jezelf omschrijven & hoe sta je in het leven?

Vrij, assertief en ik houd ervan mezelf te (ver)kleden. Al sinds ik kind ben, vind ik het heerlijk om mezelf te uiten in gekke of wonderschone kleding en mezelf te schminken. Ik pas graag m’n uiterlijk aan aan hoe ik mij van binnen voel.

Eclectic mindset staat voor een mindset waarbij je het beste uit verschillende stromingen haalt, maar wel vanuit trouw zijn aan jezelf .

Wat betekent trouw zijn aan jezelf voor jou?

Vrijheid in het uiten in wie of wat ik ben. Ik zou niet 1 rol kunnen invullen. Het idee om iedere dag met dezelfde make-up in hetzelfde mantelpakje rond te lopen beklemd me. Daar heb ik een enorme aversie tegen, gewoonweg omdat je je niet iedere dag hetzelfde voelt!

Ik heb een baan gehad waar ik 1 rol in vervulde: ik begon mijn carrière als fysiotherapeut. Nu waren er diverse inhoudelijke aspecten die ik er niet leuk aan vond, maar wat mij erg tegen stond was dat ik iedere dag in dezelfde polo en sportbroek naar m’n werk moest. Dat je altijd de rol van therapeut-patiënt bent: je bent geen collega’s onder elkaar en kunt niet 100% jezelf zijn. Je vrolijke en je chagrijnige ik-zijn.

In mijn nieuwe baan in de ICT vond ik het heerlijk om me te kunnen uiten hoe ik mij die dag voelde: basic in een spijkerbroek en shirt of in een power pak. Vrolijk te zijn, of even te chagrijnen achter m’n laptop. Heerlijk.

Hoelang ik in een rol zit kan zelfs per dagdeel verschillen. Soms begint de dag met een sobere mood (camping outfit), is het in de middag een vrolijke vibe (met losse zomerse kleding en kleurige nagellak) en in de avond een femme fatale (in een super vrouwelijke jurk en hoge hakken).

Hoe blijf je trouw aan je eigen waarheid?

Natuurlijk zijn er dagen dat je je overdag niet zo kan uiten zoals je je voelt. Stel je voelt je sprankelend en wil in een glitterpakje ronddansen - maar dit kan niet omdat dat niet gepast is op je werk. Dit is ook een deel van het leven. Ik zorg er dan voor dat ik dezelfde dag in de avond iets doe waarvan ik blij word. Dan pak ik de ‘rol’ die ik overdag moest onderdrukken..

Ik had altijd al een voorliefde voor verschillende aspecten van mijzelf uiten. Ik ben me er meer van bewust tijdens mijn studie tijd dat het me oprecht een blijer mens maakt.

Ik weet nog dat ik bij een studiekamp voor eerstejaars als Aladdin (Disney) was verkleed, met kort haar en een lage stem tegen een vriend praatte. Deze had gewoon niet door dat ik het was! Heerlijk om af en toe als man te verkleden, ik doe het te weinig, maar ik vind het leuk om bij een verkleedfeestje los te gaan!

Sommige vrouwen deinzen daarvoor terug en willen altijd alleen maar vrouwelijk zijn. Prima als dit is zoals je je oprecht voelt, maar het zou jammer zijn als je dit doet omdat je bang bent voor reacties, of het niet doet omdat het niet ‘hoort’.

Stay Up-To-Date with New Posts

Search By Tags

bottom of page